Carian Artikel Blog Ini

Loading...

Nov 8, 2013

Fondant Bear Diminati?

Permintaan yang sering diminati oleh pelanggan Syafa Cupcakes.  Saban tahun, bila hadirnya musim-musim cuti sekolah, maka bermulalah majlis kenduri-kendara di sekitar Kuantan, malahan seluruh negara.

Biasanya tempahan untk hantaran perkahwinan akan diterima seawal dua atau tiag bulan sebelum tarikh majlis.








Jom subcribe email kami untuk dapatkan tips-tips yang menarik terus ke email anda

* indicates required

Oct 10, 2013

Kelas Intensif Baldu Merah

Pertamanya Syafa ingin mengucapkan syukur kehadrat ilahi kerana dengan kurniaannya tanggal 5 Oktober 2013 yang lalu telah berlangsung dengan jayakan kelas kek dibawah kelolaan Akademi Syafa Bakery.

Kami di Akademi Syafa Bakery mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada para peserta yang telah menjayakan kelas tersebut. In shaa Allah di masa terdekat ini, memandangkan sambutan yang diterima menggalakkan, Syafa Bakery akan mengadakan kelas kedua Intensif Kek Baldu Merah dalam masa terdekat ini.

Dalam kelas ini, peserta akan mempelajari 3 jenis kek iaitu, Red Velvet (Baldu Merah), Chocolate Indulgence dan Carrot Cake. Nantikan pengumumakan Syafa yang seterusnya. Boleh rujuk facebook Syafa Cupcakes 

Berikut adalah sedikit bingkisan dari kelas tersebut.

Mudah, hanya rekodkan sahaja apa yang guru ajar :)




Baldu Merah @ Red Velvet

Carrot Cake

Chocolate Indulgence


Oct 4, 2013

Kek Baldu Merah

Tahukah anda semua, sebuah negara yang terletak di utara Amerika Syarikat, iaitu Kanada sangat terkenal dengan air terjun Niagara. Air terjun ini terdiri daripada gabungan 3 air terjun yang terletak di sempadan antarabangsa di antara Antario dan New York, Amerika Syarikat. ketinggian air terjun ini dianggarkan 165 kaki atau 50 meter. Cuba lihat gambar ini, menarik bukan?


Air Terjun Niagara, sungguh indah ciptaannya

Namum begitu, disebalik keunikan semulajadi ciptaan Allah S.W.T ini, ada satu lagi fakta yang menarik berkaitan dengan negara Kanada ini ialah tentang keunikan kek Baldu Merah. Atau lebih dikenali dengan nama Red Velvet.

Ceritanya begini..

Dulu-dulu, masa tahun 1940-1950an, kek baldu merah ini special dan menjadi igauan ramai di restoran dan kedai bakeri di satu jabatan yang dinamakan Eaton Co. Ltd. Memang setiap hari orang datang nak beli. Tak berhenti-henti.

Bahagian dalam Red velvet : Gambar di ambil dari google image

Akhirnya, resipi kek baldu merah ini dinaikkan pangkat supaya menjadi resipi kek yang paling eksklusif di kedai-kedai kek dan restoran-restoren.

Bila dah ekskusif, ramai lah yang nak tiru kan? Last-last, kek ini jadi popular sampai ke Amerika dan negara-negara Eropah.

Red Velvet Buatan Syafa Cupcakes

Populariti kek ini semakin melonjak pada tahun 1989, di mana filem Steel Magnolias telah memasukkan babak kek pengantin baldu merah yang dibuat dalam bentuk armadillo.

Kini, Red velvet ini menjadi semakin popular, di mana di mana saja, bukan lagi makanan eksklusif bagi setengah-setengah masyarakat sahaja, tapi siapa saja boleh menikmatinya, di mana jua, bila-bila masa.
Kami di Kuantan Cupcakes mengambil inisiatif menerbitkan produk red velvet ke dalam bentuk yang lebih mudah di makan dan di simpan. Selain daripada itu, dalam bentuk cupcake pun ada juga! amacam suka tak?

Red Velvet dalam bentuk mudah di makan dan di simpan


Kini, Red Velvet juga boleh didapati dalam bentuk cupcake

Yang berminat boleh menghubungi kami untuk menempahnya. call/sms 0176270809 atau terus ke facebook kami https://www.facebook.com/SyafaCupcakes

Cukup setakat ini dahulu, ops sebelum terlupa, ada sesiapa tak nak kami kongsikan resepi red velvet kami yang sedap dan lazat tak?

Jumpa lagi, wassalam.

Jom subcribe email kami untuk dapatkan tips-tips yang menarik terus ke email anda

* indicates required

Sep 10, 2013

Pastikan Suhu Yang Betul Untuk Membakar Cupcake


Tahukah anda, bahawa untuk membakar cupcake di dalam ketuhar pembakar, anda perlukan suhu dan masa yang betul (sesuai dengan resepi digunakan) untuk membakarnya. Di sini saya berikan contoh cupcake yang dibakar dengan sempurna dan tidak sempurna.

Biasanya resepi yang Syafa gunakan untuk membakar cupcake adalah di antara 150 - 160 celcius. dan masa membakar adalah di antara 18 ke 20 minit sahaja.

Kalau nak menghasilkan sesuatu yang sedap, anda perlu tahu akan perkara ini.

Cupcake yang dibakar sempurna

Cupcake yang tidak dibakar dengan sempurna

Jun 24, 2013

Menggunakan Nozel Swirl

Alhamdulillah bersyukur dan bertemu kembali. kali ini Syafa ingin memberi sedikit panduan mudah untuk menggunakan beberapa nozel pilihan.

Sebagai pembukaan, Syafa akan menunjukkan cara menggunakan nozel yang boleh membentuk swril atau rosette dan juga nozel yang boleh membuat bentuk rumput. Di bawah ini Syafa sertakan sebaik mungkin detail gambaran teknik berkenaan.

1) Pertamanya mari berkenalan dengan nozel berbentuk swril atau rosette. (nozel yang terbaring dalam rajah pertama).



2) Nozel ini Syafa gunakan jenama Wilton 2F Buatan Korea.



3) Mulakan dari tengah dan picit sedikit ditengah cupcake.



4) Perlahan gerakkan disekeliling mengiut pusingan tawaf (lawan arah jam) sehingga menemui hujung cupcake. peringatan ! picit piping beg dengan perlahan tetapi konsisten dan jangan terputus yang boleh menyebabkan bentuk swril atau rosette kurang menjadi.


Akhirnya terbentuk seperti design di bawah. tambah sedikit hiasan jika perlu (design ini biasa saja, tetapi selalunya Syafa akan topping terlebih dahulu atas cupcake dengan topping buttercream putih, agar hiasan swril kita akan lebih timbul).


Ok, selamat mencuba.. Untuk lebih lagi hiasan cupcake buatan Syafa, boleh rujuk ke facebook saya Syafa Cupcakes . Akan datang Syafa akan tunjukkan pula penggunaan nozel berbentuk rumput. :)

Related Post

Cupcakes Order